تاریخچه پرچم ایران
پرچم ایران؛ از آغاز تا کنون :
پرچم واژهای مغولی یا ترکی بوده که به زبان فارسی راه یافتهاست.. در زبان فارسی از واژه درفش به جای پرچم استفاده میشده است. اولین اشاره به وجود پرچم در تاریخ ایران به قیام کاوه آهنگر علیه ضحاک برمیگردد. در آن زمان کاوه برای شوراندن مردم علیه ضحاک، پیش بند چرمی را که آهنگران میبستند بر سر چوبی مانند بیرق کرده و مردم را برای قیام علیه ظلم پادشاه زمانه، دور خود جمع کرد. در کتب قدیمی همچون اوستا نیز به درفشی به شکل گاو بالدار نیز اشاره شدهاست. پرچم دوران هخامنشی به شکل عقابی با بالهای گشوده با قرص خورشیدی در پشت سرعقاب بودهاست. در زمان اشکانیان نیز پرچمی که استفاده میشده به نقش خورشید مزین بوده است. در ادامه به تاریخچهی پرچم ایران و تغییر وتحولات آن طی دورههای مختلف تاریخی به صورت خلاصه اشاره شده است.
پیدایش پرچم در ایران :
پس از حمله اعراب به ایران، ایرانیان تا ۲۰۰ سال هیچ درفش یا پرچمی نداشتند و تنها دو نفر از قهرمانان ملی به نامهای ابومسلم خراسانی و بابک خرمدین، دارای پرچم بودند. ابومسلم پرچمی یک سره سیاه رنگ و بابک پرچمی سرخ رنگ داشت. به همین علت طرفداران این دو سیاهجامگان و سرخجامگان نامیده میشدند.
به دلیل اینکه اعراب نقاشی را حرام میدانستند، تا سالهای زیادی هیچ نقش و نگاری بر روی درفشها تصویر نمیشد. نخستین تصویر بر روی پرچم ایران مربوط به سال ۳۵۵ خورشیدی (۹۷۶ میلادی) میباشد که غزنویان، با شکست دادن سامانیان، حکومت کشور را در دست گرفتند و سلطان محمود غزنوی دستور داد نقش یک ماه را بر روی پرچم خود که رنگ زمینه آن یکسره سیاه بود، زردوزی کنند. سپس در سال ۴۱۰ خورشیدی (1031 میلادی) سلطان مسعود غزنوی به خاطر علاقهای که به شکار شیر داشت، فرمان داد نقش و نگار یک شیر جایگزین ماه شود که بعد از آن سالهای زیادی تصویر شیر از روی پرچم ملی ایران حذف نگردید.
در دورهی صفویان هرچند از علمها و پرچمهای متفاوتی استفاده میشد اما تا زمان حکومت شاه عباس، پرچم شیر و خورشید پرچم اصلی صفوی بودهاست. اروپاییانی که در این دوره از ایران بازدید کردهاند پرچمهای ایران را سه گوش، مزین به نقشهای شیر وخورشید، ذوالفقار یا آیات قرآنی وصف کردهاند.
در دورهی نادر شاه در بیرق سلطنتی از رنگ سبز که نشان مذهب شیعه در دوره صفویان بوده است، استفاده نمیشد. در این دوره از دو درفش استاندارد به رنگهای قرمز، آبی و سفید و درفشی چهار رنگ که دارای رنگهای قرمز، آبی، سفید و طلایی بوده، استفاده میشده است.
در دوره حکومت آقامحمدخان قاجار، سر سلسله قاجاریان، چند تغییر اساسی در شکل و رنگ پرچم رخ داد. از جمله این که شکل آن از حالت سه گوش به چهارگوش تغییر یافت. همچنین به دلیل دشمنی که آقامحمدخان با نادرشاه داشت دو رنگ سبز و سفید پرچم ایران را حذف کرده و تنها رنگ سرخ روی پرچم باقی ماند. دایره سفید رنگ بزرگی در میان این پرچم بود که در آن تصویر شیر و خورشید به رسم معمول وجود داشت، با این تفاوت بارز که برای نخستین بار شمشیری در دست شیر قرار گرفته بود.
میرزا تقیخان امیرکبیر به دلیل علاقه ویژهای که به نادرشاه داشت، از همان رنگهای موجود در پرچم او استفاده کرد با این تفاوت که شکل پرچم را از حالت سه گوش به حالت مستطیل تغییر داد. این پرچم به صورت سراسر زمینه پرچم سفید، با یک نوار سبز به عرض تقریبی ده سانتی متر در گوشه بالایی و نواری سرخ رنگ به همان اندازه در قسمت پایین پرچم دوخته میشد. نشان شیر و خورشید و شمشیر نیز بدون آنکه تاجی بربالای خورشید گذاشته شود، در میان پرچم قرار گرفته بود. بدین ترتیب پرچم ایران تقریبا به شکل و فرم پرچم امروزی ایران درآمد.
در زمان رضاشاه پرچم قبلی حفظ شد با این تفاوت که که شیر چهره واقعیتری به خود گرفته بود. در این دوره در بسیاری از موقعیتها نظیر استفادههای نظامی پرچم دارای تاج پهلوی نیز بودهاست .مدتی از دوره محمدرضا شاه، ایران دارای سه پرچم رسمی بودهاست. "پرچم ملی" که فقط دارای سه قسمت مساوی به رنگ سبز، سفید و سرخ بود. "پرچم دولتی" که تنها تفاوت آن با پرچم ملی در نقش شیر و خورشید آن بود و مخصوص ادارات و دستگاههای دولتی و روابط خارجی بود و در نهایت "پرچم سلطنتی" که به رنگ آبی آسمانی بوده و در گوشه سمت چپ آن تاج پهلوی نقش شده بود.
بعد از انقلاب 1357 علامتی که بیانگر «الله» و شعار «لا اله الا الله» و تصویر لاله که سمبل خون شهیدان است، به رنگ قرمز در میان پرچم و روی رنگ سفید قرار گرفت. در اصل هجدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مصوب سال ۱۳۵۸ (۱۹۷۹ میلادی) در مورد پرچم آورده شدهاست که پرچم جمهوری اسلامی از سه رنگ سبز، سفید و سرخ تشکیل میشود و نشان جمهوری اسلامی ایران (تشکیل شده با حرف الله) در وسط آن قرار دارد. همچنین ۲۲ «اللهاکبر» به رنگ سفید و به نشانه پیروزی انقلاب در روز22بهمن، در حاشیه پایین رنگ سبز و حاشیه بالای رنگ قرمز با خط بنایی نوشته شدهاست که طراح آرم پرچم اثر استاد حمید ندیمی استاد دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی میباشد.